
I dag har jeg lært å lage sirupstynnkake fra Østerdalen. De kritiske momentene er mange.
Deigen skal kjevles ut til tynne leiver, flyttes til takken, stekes på begge sider och pensles med fløte- og sirupsblanding, som karamelliseres av varmen fra takken. Til sist skal leiven løftes tilbake til benken, hvor den presses tynn og skjæres i stykker.
Resultatet står og faller med kjevlingen. Leiven må kjevles jevnt tynn. Og det er ikke så lett for oss som ikke kjevler noe særlig annet enn pepperkakerdeig til jul.
Men det finnes triks. Et er å kjevle på baksiden av en voksduk. Et annet er en nylonstrømpe tredd over kjevlen. Og så
litt ekstra mel. Og kanskje aller viktigst, deigen må være passe kald, hvilket betyr at det ikke må være for varmt i rommet heller.
Så gjenstår bare selve teknikken. Kjevlen må rulle lett over deigen. Man må aldri, aldri presse deigen ned i underlaget. Og så bør leiven vendes noen ganger underveis.
Takk til arrangøren, læremesteren og hun som stilte kjøkken og takke til disposisjon. Og takk til Idas bestemor Oleanna for oppskriften:
- 1 1/4 kg Melange margarin
- 1 1/2 l vann
- 1 1/4 kg hvetemel
Vann og margarin kokes opp og får koke sammen. Den kokende blandingen helles over melet. Deigen eltes til den har svalnet og får deretter hvile til neste dag.
Smurning:
- 3/4 l kremfløte
- 1 1/2 kg lys sirup
- 1/2 pose kardemomme
Ingrediensene kokes sammen og får svalne.
Tynnkake finnes i flere varianter fra bl a Rendalen, Koppang, Folldal og Målselv - se f eks oppskrifter på
www.matoppskrift.no