måndag 14 december 2009

Lussekatter



Lussekatter är ett måste. Kesella (kesam) gör bullarna saftiga.
  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1-1,5 g saffran
  • 3 dl kesella (kesam i Norge)
  • ca 15 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 2 tsk kardemumma
  • 1/2 tsk salt
Stöt saffranet med en sockerbit i mortel. Smält smöret, tillsätt mjölken, låt bli fingervarmt. Blanda med jästen och saffranet. Blanda med övriga torra ingredienser och kesellan.

Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut lussekatter - vanliga eller mer kreativa varianter. Om man vill kan man göra bullar med fyllning av t ex smör, kanel, socker, lite kokosflingor och russin. Eller nåt annat gott...

Låt jäsa igjen. Pensla med ägg, och grädda i ugnen, ca 200 grader, 5-7 minutter. Ugnstemperatur och tid beror på storleken på bullarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar