måndag 14 december 2009

Lussekatter



Lussekatter är ett måste. Kesella (kesam) gör bullarna saftiga.
  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1-1,5 g saffran
  • 3 dl kesella (kesam i Norge)
  • ca 15 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 2 tsk kardemumma
  • 1/2 tsk salt
Stöt saffranet med en sockerbit i mortel. Smält smöret, tillsätt mjölken, låt bli fingervarmt. Blanda med jästen och saffranet. Blanda med övriga torra ingredienser och kesellan.

Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut lussekatter - vanliga eller mer kreativa varianter. Om man vill kan man göra bullar med fyllning av t ex smör, kanel, socker, lite kokosflingor och russin. Eller nåt annat gott...

Låt jäsa igjen. Pensla med ägg, och grädda i ugnen, ca 200 grader, 5-7 minutter. Ugnstemperatur och tid beror på storleken på bullarna.

måndag 7 december 2009

Skurna pepparkakor

Ibland måste det vara lite enkelt - därför passar skurna pepparkakor bra! Finns med i flera av mina kokböcker. Som alltid kan man anpassa lite efter smak och behag. I helgens laddning tilsatte jag väldigt finhackat pomeransskal - det ger lite besk bitterhet ock ett snäv av segt tuggmotstånd. Och så tycker jag nog att det är godare med hackad mandel än småttiga mandelspån - men annars är säkert detta receptet alldeles utmärkt:

Recept på Skurna pepparkakor
Skurna pepparkakor i Hemmets Journal

Sveler

Jeg brukte søndagen på steke sveler på Vøienvolden gård for Fortidsminneforeningen. Vi hadde 20 liter røre og en 60 cm takke. Det ble MANGE sveler - og godt smakte de, selv om røren ikke var hjemmelaget!

Oppskrift på svelerøre
Angivelig "MRF-oppskriften", dvs oppskriften fra gamle Møre og Romsdal Fylkesbåtar AS.

10 egg
500 g sukker
2 ts natron
2 ts hornsalt
2 l kefir
Ca. 1 kg kveitemjøl
Ca. 1 liten kopp smelta smør

Svelene stekes i litt smør, og serveres med smør og sukker, eller brunost, eller syltetøy, evt. sammen med rømme eller lettrømme.

Les mer om sveler:
Sveler (alle pannekakers mor)
Om svele på Wikipedia

torsdag 3 december 2009

Nejlika, kanel, ingefära och pomerans - det luktar pepparkakor...


Smältande smör, socker, sirap och kryddor. Luktar gott!

Veckan blev inte riktigt som jag tänkt mig - men så kom jag på att jag ju kunde sätta en pepparkaksdeg eller två. I kylskåpet vilar nu deglängder som skal skäras i tunna skivor och bli till skurna pepparkakor - världens enklaste, världens godaste. I tillägg väntar en omgång pepparkaksdeg på att nån gång under helgen kavlas av ivriga barn och bli till älgar, bilar, flygplan - och kanske stjärnor, hjärtan, gubbar og gummor.

Recept? Det finns så många. Jeg kommer tilbake med mina när pepparkakorna är bakade - innan dess vet man ju strängt taget inte om det blev bra...Det är bra om de hembakade pepparkakorna blir godare än köp-kakorna, men det viktigaste är faktiskt degens kavlings-egenskaper!

Varför inte låta sig inspireras av nya pepparkaksvarianter? Se t ex
Alternativa pepparkaksrecept på www.svd.se
Enkel variant av skurna pepparkakor på www.recept.nu
Alltid oemotståndliga "Jul i Arla-köket"

onsdag 2 december 2009

Extragoda bullar - som uppvärmning til julbaket



Snart skal vi kanske i gång med stora julbaket - lussekatter, saffranskorpor, skurna pepparkakor, kokostoppar, sprøda goda rån och vad det nu kan bli. I dag äter vi upp de sista bullarna i frysen från sommarens bullbak - Thoréns godisbullar med lyxigt kladdig fyllning.

Bulldeg:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1/2 tsk salt
- 2 dl socker
- 200 g rumsvarmt smör
- ca 14 dl vetemjöl

- eller din vanliga bulldeg

Fyllning 1:
- 200 g riven mandelmassa
- knappt 1 dl socker
- 100 g rumsvarmt smör
Detta blandas til en massa.

Fyllning 2:
- 3-4 dl vaniljkräm

Kavla ut degen til en stor rektangulär platta. Bred ut först ut fyllning 1, och så fyllning 2 ovanpå. Rulla ihop til en längd och skär skivor som lägges i bullformar. Obs! Detta blir kladdigt!

Låt bullarna jäsa, pensla med ägg och strö över flagad mandel.

Gräddas i 225 grader, ca 8-10 minutter.