torsdag 15 juli 2010

Kanelbullar i åskväder

Inte vet jag, men det verkar absolut som om vetedeg jäser bäst när det är kvalmigt varmt och åskan mullrar.

Bulldeg
  • 50 g jäst (gärna för söta degar)
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ev. 1 tsk mald kardemumma
  • ca 1,2 l vetemjöl
Fyllning och pensling
  • Smör
  • Strösocker
  • Kanel
  • Pärlsocker
  • Ev. hackad mandel
Smält smöret och häll i mjölken, låt blandingen bli fingervarm. Smula sönder jästen, och rör ut den i lite av mjölkblandningen. Tillsätt resten av mjölken, sockret, ägget och kardemumman. Rör ner mjölet och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa ca 40 min.

Knåda degen. Baka ut bullarna (till exempel som snurror, med fyllning av smör, socker och kanel)og låt dem jäsa i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg, och strö over pärlsocker, och hackad mandel om man gillar det. In i ugnen på 225 grader, ca 5-7 min beroende på storlek.

1 kommentar:

  1. Ser deilig ut :-) Ang den awarden du fikk av meg; ikke så veldig dreven jeg heller, men det jeg gjorde, var å kopiere bildet og lagre på min maskin, for så å laste det opp på min side. Deretter forteller du sju ting om deg selv. Tror du står veldig fritt her. Du kan jo for eks fortelle 7 favorittoppskrifter el.l. Lykke til!

    SvaraRadera