söndag 14 februari 2010

Fastelavensboller - semlor på norska

Idag var det fastelavenssøndag. Så jeg stod opp og satte en bolledeig (variant med 1 egg og en halv teskje hornsalt, for luftigere boller).

Jeg vil ha fastelavensboller som ligner på svenske "semlor" med mandelfyll, barna og kompisen fra Tromsø ville ha vaniljekrem, og siden vi tross alt er i Norge måtte jeg sette frem syltetøy også. Det blev intet mindre enn en fastelavensbolle-buffé!

Mandelfyll til mine svenske "semlor"
  • 1 dl mandel
  • ca 1/2 fl melis (eller som i dag, Fedons fruktose)
  • Litt melk eller fløte
  • "Innmat" fra en bolle
Ingrediensene kjøres sammen til en jevn masse i foodprosessor eller med mikserstav.

Uansett fyll, bollen må toppes med krem, og aller øverst, et sjenerøst lag med melis. Mmmm.

söndag 7 februari 2010

Mammas grekiska fisksoppa

Hur grekisk denna soppa egentligen är, det vet jag inte riktigt. Men den är god! Och färdig på under en halvtimma. Passar perfekt efter skidutflykten.
Ingredienser till ca 4 personer:
  • 1/2 dl god olivolja
  • 4-6 potatisar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • svartpeppar
  • oregano
  • 1 1/2 liter vatten
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 2-3 goda tomater
  • 1 stor purjolök
  • ev. några färska champinjoner
  • 400 - 600 g fiskfilé i bitar, gärna t ex laks och torsk eller annan vit fisk (helst färsk, men fisk från frysen fungerar alldeles utmärkt.
  • saft från en halv citron
  • ev. lite hackad persilja
Skala och skiva potatisen och fräs den tillsammans med pressad vitlök i oljan så at den börjar mjukna. Häll på vattnet, tilsätt buljongtärningarna, svartpeppar och oregano. Låt koka ca 10 min. Under tiden skär du paprikorna i centimeterstora bitar och skivar purjolöken och champinjonerna. Tillsätt grönsakerna och låt dem koka med ett par minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och citron. Sänk värmen, lägg i fiskbitarna och låt dem sjuda med  tills de är färdiga.

Färdigt att servera! Om man vill sätta lite extra piff på soppan kan den serveras med lite aioli, eller bara en klick creme fraiche, och gärna lite nymald svartpeppar på toppen.