söndag 8 november 2009

Sirupstynnkake fra Østerdalen

I dag har jeg lært å lage sirupstynnkake fra Østerdalen. De kritiske momentene er mange.

Deigen skal kjevles ut til tynne leiver, flyttes til takken, stekes på begge sider och pensles med fløte- og sirupsblanding, som karamelliseres av varmen fra takken. Til sist skal leiven løftes tilbake til benken, hvor den presses tynn og skjæres i stykker.

Resultatet står og faller med kjevlingen. Leiven må kjevles jevnt tynn. Og det er ikke så lett for oss som ikke kjevler noe særlig annet enn pepperkakerdeig til jul.

Men det finnes triks. Et er å kjevle på baksiden av en voksduk. Et annet er en nylonstrømpe tredd over kjevlen. Og så litt ekstra mel. Og kanskje aller viktigst, deigen må være passe kald, hvilket betyr at det ikke må være for varmt i rommet heller.

Så gjenstår bare selve teknikken. Kjevlen må rulle lett over deigen. Man må aldri, aldri presse deigen ned i underlaget. Og så bør leiven vendes noen ganger underveis.

Takk til arrangøren, læremesteren og hun som stilte kjøkken og takke til disposisjon. Og takk til Idas bestemor Oleanna for oppskriften:
  • 1 1/4 kg Melange margarin
  • 1 1/2 l vann
  • 1 1/4 kg hvetemel
Vann og margarin kokes opp og får koke sammen. Den kokende blandingen helles over melet. Deigen eltes til den har svalnet og får deretter hvile til neste dag.

Smurning:
  • 3/4 l kremfløte
  • 1 1/2 kg lys sirup
  • 1/2 pose kardemomme
Ingrediensene kokes sammen og får svalne.

Tynnkake finnes i flere varianter fra bl a Rendalen, Koppang, Folldal og Målselv - se f eks oppskrifter på www.matoppskrift.no









12 kommentarer:

  1. Ser nydelig ut! Imponerende. Ikke noe å prøve med 5 unger rundt bena, skjønner jeg :-)

    SvaraRadera
  2. Hei! Er interressert i å få kjøpt 1 kilo eller 2 med sirupstynnkake, vet du om noen som baker og selger. Unn

    SvaraRadera
  3. Jeg har tidligere kjøpt på Laksen Fisk og Vilt på Bjølsen i Oslo. Se www.laksen.no

    SvaraRadera
  4. Julas beste kaker dette!
    Du er flink, de er vanskelige å lage.

    SvaraRadera
  5. Til Unn:
    http://www2.slowfood.no/innhold2.php?id=237

    SvaraRadera
    Svar
    1. Linken funker ikke i 2016. Ikke får jeg oppslag på sirupstynnkake på slowfood.no heller.

      Radera
  6. Hei Unn

    Hvor varm har du takka når du steker sirupstynnkake? Og bruker du mye eller lite hvetemel å bake ut med? Takknemlig for svar.Ta gjerne kontakt på mail:cathe.j.wilhelmsen@gmail.com

    SvaraRadera
  7. Tror man må prøve seg fram når det gjelder varmen på takken, vi brukte 6-7 - men det er også avhengig av størrelsen på takken. Min tynnkakelærer holder en knapp på 60 cm takke for jevnere varme.

    Minst mulig mel - og kald deig!

    SvaraRadera
  8. Jeg smakte denne i år - de beste kakene i denne kategorien jeg har kjent! Med aner fra Østerdalen så hadde dette vært veldig moro å forsøke å lage! God jul!

    SvaraRadera
  9. Mamman min lager verdens beste tynnkake!! :) Hun er fra Engerdalen, men bosatt i Rendalen, og jeg tror oppskriften hun bruker er min farmor sin, og dermed også fra Rendalen.

    Tynnkake er utrolig godt. Og hvis man er så heldig å få servert dette sammen med rømmetynnkake, som er en annen variant (den er ikke smurt), er det himmelsk og litt til! :)

    SvaraRadera
  10. Barndomsminnene strømmer på ! Vi reiste til Lofoten (fra Oslo) hver sommer og på veien besøkte vi venner på en gård i Engerdal. Der ble finstuen åpnet - kaffebord med nydelig porselen dekket - midt på bordet en diger stabel med store sirupstynnkaker. Himmelsk! Det var ikke så mange årene etter krigen og kaker og godterier var enda ikke noe man fikk hver dag...For noen år siden spiste jeg en god lunch på Atna kafé og oppdaget at de solgte små Sirupstynnkaker. Hvilken lykke å gjenfinne barndommens søte drømmer!

    SvaraRadera
  11. Noen som har prøvd pastamaskin i stedenfor kjevling?

    SvaraRadera