Lussekatter är ett måste. Kesella (kesam) gör bullarna saftiga.
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 1-1,5 g saffran
- 3 dl kesella (kesam i Norge)
- ca 15 dl vetemjöl
- 2 dl socker
- 2 tsk kardemumma
- 1/2 tsk salt
Stöt saffranet med en sockerbit i mortel. Smält smöret, tillsätt mjölken, låt bli fingervarmt. Blanda med jästen och saffranet. Blanda med övriga torra ingredienser och kesellan.
Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut lussekatter - vanliga eller mer kreativa varianter. Om man vill kan man göra bullar med fyllning av t ex smör, kanel, socker, lite kokosflingor och russin. Eller nåt annat gott...
Låt jäsa igjen. Pensla med ägg, och grädda i ugnen, ca 200 grader, 5-7 minutter. Ugnstemperatur och tid beror på storleken på bullarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar